Julekort fra Alla Gejdel, vår tolk i Kharkiv
Litt varme til Ukraina i førjulstiden
Tekst: Ingvar Vik
Da bil og nyanskaffet brukt tilhenger var ferdigpakket for tur til Ukraina, insisterte hundevennen Erik på å fylle alle hulrom i tilhengeren med hundemat. Dyr skal jo også ha det godt i jula!
Tsernihiv
Vi ankom Kiev 8. desember, Erik Helgesplass, Karin Ellis og Ingvar Vik. Bilen ble tømt slik at den kunne fylles med tørrmaten vi handlet inn i Kyiv. Vi fant ut at en Landcruser tar akkurat 260 kg pasta i lasterommet.
Pastaen ble levert på skolen i Tsjernihiv som driver et av feltkjøkkene til Norsaid. Skolen leverer hver uke varm mat til trengende til faste tider.
Vi kjørte inn til sentrum med kjøkkenet på slep. Ved ankomst stod det allerede flere hundre personer med plastbokser, poser og spann, alle var pent oppstilt i kø. Det tok kun fem minutter før veggene på kjøkkenet ble slått opp slik at de dannet tak og matserveringen var i gang. Rektor på skolen jobbet sammen med kolleger og frivillige. Alle hadde sine faste plasser og kunne jobben sin. Imponerende effektivt!
En sterkt krokrygget mann snek seg inn bakveien, ingen protesterte og han ble servert med en gang.
Mange kom bort til oss, spesielt til Erik og Karin som har vært der mange ganger før, de la hånden på hjertet og takket oss, vi kunne se tårer i øynene på flere av dem. Det var en sterk opplevelse for oss! Vi føler at det er så lite vi kan gjøre for å hjelpe, her ser vi at det likevel gjør en forskjell for mange!
Tsernihiv, som ligger nær grensen til Belarus, ble hardt rammet av både bomber og artilleri i den første tiden i fullskalakrigen og det er store ødeleggelser både på offentlige bygninger, boligblokker og private hjem. Mange har mistet alt de eide, det samme gjelder de mange internt fordrevne flyktningene som har slått seg ned der. Nøden og fattigdommen er derfor stor.
Kharkiv
Vi leverte 100 PC’er til skoler og skolebarn og en stor mengde med vinterklær og sko til Sunrise Ukraine som er vår viktigste partner i Kharkiv og som sammen med andre lokale hjelpeorganisasjoner leverer dette videre til trengende.
Vi kjøpte også 320 kg bokhvete (små næringsrike nøtter som brukes som ris og som er mye brukt i Ukraina) som vi leverte til svensken Perre (Perres matpåsar) som deler ut matposer til vanskeligstilte i bydelen Saltivka.
På forrige tur leverte Erik laptoper til foreldreløse barn. Møtet med disse barna gjorde sterkt inntrykk på Erik, og han la ut historien om søstrene Masha og Dasha på Facebook. Dette førte til masse jente-gaver til NorseAid, sminke, kremer og andre skjønnhetsprodukter. Ledige timer i Kyiv ble brukt til å handle inn varme vinterjakker, samt julegodteri til disse og andre barn vi skulle møte på turen. Dette gjorde at vi kunne være litt julenisser og kjøre rundt med julegaver.
Vi besøkte mange private hjem hvor foreldreløse unger bodde hos bestemødre eller andre bekjente. Vi så fattige hjem som var trange og ofte kalde og de som bodde der måtte ha med ytterklærne på. Vi traff mange barn, mange av dem med åpenbare traumer, det gjorde vondt å se dem i en slik tilstand. Men vi møtte også barn som smilte.
Tolken vår Alla, som jobber for flere frivillige organisasjoner og som var med på disse besøkene og også hjalp til med utdeling av klær som vi etterlot hos Great Danilivka, skrev denne julehilsenen til oss:
«Julefeiring er en tid for håp, glede og tro på mirakler, spesielt for barn. For et barn som har mistet sitt hjemsted eller foreldre på grunn av krigen, er det ikke bare en ferie, men en mulighet til å glemme opplevelsen i alle fall i en kort stund. Fordrevne barn og foreldreløse barn som møter vanskelighetene i voksenlivet i for ung alder trenger denne varmen og gleden mer enn noen andre.
Et julemirakel for slike barn er gaver, oppmerksomhet, felles aktiviteter og oppriktig bekymring. Dette er en påminnelse om at drømmene deres betyr noe, at de blir tatt vare på og husket. I en verden hvor de må møte en vanskelig virkelighet, blir en feiringen en øy av lykke som hjelper til å tro på det gode igjen.
I denne vanskelige tiden blir frivillige de magikerne som gir barn følelsen av feiring. Arbeidet deres er mer enn bare å organisere høytidsarrangementer eller gi gaver. Dette er en enorm støtte for barn uten et kjent miljø og familiekomfort.
Å hjelpe vennene våre er veldig viktig. Takket være støtten fra NorseAid skapte de frivillige organisasjonene "Sunrise Ukraine" sammen med "Great Danilivka" et ekte julemirakel.
Varme vinterjakker, søtsaker, til og med kosmetikk for jenter bidro til å innse at selv under de vanskeligste forholdene er det et sted for lykke, kjærlighet og tro på en bedre fremtid.
Tusen takk til våre venner i NorseAid, Erik Helgesplass og Karin Ellis for slike gaver til barn fra spesielt utsatte kategorier. Sammen skal vi vinne!»
Dette var den varmeste julehilsenen i år!
Pavlohrad
Utenfor Pavlohrad som ligger mellom Dnipro og frontlinjen, driver Caritas et transittmottak for flyktninger. Rundt tusen flyktninger tilbringer et eller to døgn her hver uke. Caritas lager tre varme måltider for dagen på et av NorseAid sine feltkjøkken. Vi hadde med en potetskreller og grønnsakskutter for storkjøkken til dem så de slipper å sitte i et telt i vinterkulden og gjøre dette arbeidet for hånd. Bildet til høyre under viser NorseAid sitt feltkjøkken som nå står inne i et telt pga. vinterkulden.
Tsjornobai
I den lille byen Tsjornobai møtte vi en imponerende gjeng, Fighting Ants! De har fått PC-er av oss tidligere. Veteraner og krigsskadde jobbet med å få ungdom inn i et positivt og lærerikt miljø. Flere av lederne hadde høy utdanning og hadde lagt grunnlaget for et high-tec miljø. Droner og droneteknologi var et viktig område for dem. En 14 år gammel jente i denne gjengen var droneinstruktør. Droner er ikke bare viktig i krigen, de er også i utstrakt bruk i landbruket i Ukraina og opplæringen er derfor viktig også i det sivile liv. Mer enn halvparten av ungdommene var jenter. Et annet viktig område var god oppførsel! Kombinasjon av det faglige og god oppførsel er et veldig bra konsept!
Vi hadde blant annet med en avansert 3D printer som vi fikk av en arkitekt-medlem i NorseAid. Vi møtte ca. 20 av disse ungdommene og flere av lederne deres og vi ble mottatt som helter! Det var nesten litt flaut.
En reise med håp til Ukraina
Tekst og bilder: Sandra Vidrequin
I perioden 1.–14. november 2024 gjennomførte NorseAid en viktig og meningsfylt hjelpetur til Ukraina. Teamet denne gangen besto av Erik Helgesplass (leder), Erling Haave og Sandra Vidrequin (pressefotograf) i en fullastet Landcruiser med retning Ukraina. Her en beskrivelse av deres opplevelser, utfordringer og innsats for å gi håp og hjelp til de som trenger det mest.
Målet var klart, å bringe hjelp til trengende i Ukraina, nær frontlinjene. Stemningen i bilen ved avreise fra Norge var en blanding av forventning og alvor.
Etter en lang kjøretur (inkludert en 11 timers båttur) gjennom Sverige og Polen kom vi til grensen mellom Polen og Ukraina. Tross kulden og ventetiden gjennom tollen, var vi fast bestemt på å nå vårt første stopp i Lviv. Etter en natt i Lviv satte vi kursen mot Kyiv.
I Kyiv ventet noen krevende dager. Luftvarsler og bomberommet på hotellet ble en del av hverdagen, men det stoppet oss ikke. Vi kjøpte store mengder mat som skulle leveres til trengende nær frontlinjene. Vi leverte også ca. 150 laptoper til NorseAid sitt installasjonssenter i Kyiv for installasjon av ukrainsk versjon av Linux, samtidig som vi hentet ca. 100 laptoper fra forrige tur som nå var ferdig installert. Disse skulle gis til barn og ungdom ved frontlinjen som trengte dem for skolegang.
Spente på det amerikanske valget som utspilte seg parallelt, jobbet vi hardt for å få alt på plass før turen gikk videre østover.
I Kharkiv møtte vi våre samarbeidspartnere og leverte både mat og laptoper. Første natten ble dramatisk med to missiler som traff i nærheten av der vi bodde, men vi var raske til å komme oss i sikkerhet i bomberommet.
I Saltivka, et område som har lidd mye under krigen, delte vi ut mat til familier.
Deretter dro vi enda nærmere frontlinjen, der vi overleverte laptoper til barn og ungdom som var sterkt preget av krigshandlinger. Mange av barna var foreldreløse og hadde flyktet fra okkuperte områder, men laptopene ga dem en mulighet til å fortsette skolegangen og opprettholde et snev av normalitet i en ellers kaotisk tilværelse.
I tillegg hadde vi med oss hundemat, som ble tatt imot med takknemlighet av familienes firbente venner. Kjæledyrene gir kos og trygghet til barn som har opplevd mye vondt.
I Ukraina fikk vi et tydelig innblikk i totalforsvaret, der sivile bidro til krigsinnsatsen på ulike måter. Blant annet fikk vi se produksjonen av kamuflasjenett til Forsvaret, der frivillige jobbet iherdig for å støtte frontlinjene. Dette var et gripende eksempel på hvordan hele befolkningen mobiliserer for å beskytte landet sitt.
Vi hadde også gleden av å levere vegger til et feltkjøkken vi tidligere hadde levert til en flyktningleir drevet av Caritas Ukraina. Feltkjøkkenet som ligger mellom Dnipro og frontlinjen, var et viktig knutepunkt for å gi varme måltider til mennesker på flukt, og det var rørende å se hvordan det bidro til å skape et lite pusterom i en ellers svært krevende hverdag.
Fra Kharkiv gikk turen videre til en landsby i nærheten av Cherkasy. Her støttet vi et nytt prosjekt; krigsskadde som lærer opp ungdommer i teknologi og forsvar. Vi leverte flere laptoper, og i fremtiden håper vi å bidra med 3D-printere som kan gi ungdommene en mulighet til å lære nye ferdigheter.
Tilbake i Kyiv fikk vi muligheten til å møte Caritas Norges generalsekretær og hennes delegasjon. Erik og Erling ble intervjuet av Nettavisen om NorseAid sitt arbeid, noe som var en fin anledning til å løfte frem det humanitære behovet i Ukraina.
Etter en natt i Lviv for å hente oss inn, forlot vi Ukraina og satte kursen mot Polen og deretter hjem til Norge. Vi var slitne, men takknemlige for at vi kunne bidra.
Håp i mørket
Denne turen med NorseAid var en påminnelse om hvor viktig humanitært arbeid er, spesielt i krigssoner. Hvert smil fra barna som mottok en laptop, og hver takknemlig gest fra familiene som fikk mat, motiverer oss til å fortsette.
Vi er allerede i gang med planleggingen av neste tur, vi ønsker å bringe enda mer hjelp og håp til dem som trenger det mest.
Vil du bidra?
Ønsker du å støtte vårt arbeid? Ta kontakt med NorseAid via våre nettsider, eller bli med som frivillig på vår neste reise! Sammen kan vi gjøre en forskjell!
120 PC-er levert i august 2024
NorseAid er svært opptatt av at ukrainske barn skal kunne fortsette utdanningen sin. I enkelte fylker i Ukraina er mer enn 70 % av skolene nå totalt ødelagte av krigshandlinger. Når skolene er ødelagte, er online undervisning det eneste mulige alternativet.
Derfor samler NorseAid inn brukt PC-utstyr i Norge som vi re-installerer med ukrainsk versjon av Linux. Vi leverer PC-ene direkte til skolebarna som har mistet skolene sine, skoler som fremdeles er operative, og skolemyndigheter. Tilgang til IT-utstyr gjør det mulig for barn å fortsette utdanningen og holde kontakten med klassekamerater. NorseAid håper at dette vil gi ukrainske ungdommer et mer meningsfylt liv, bedre psykisk helse, og at de når krigen er over vil være bedre rustet til å gjenoppbygge landet.
NorseAid har et vedlikeholdsprogram for IT-utstyret vi leverer i Ukraina. Når utstyr blir defekt, kontakter bruker vårt installasjonssenter i Kyiv som sørger for utsendelse av nytt utstyr og retur av defekt utstyr.
På NorseAid sin tur i august deltok Erik Helgesplass, Karin Ellis, Tor Karstensen og Ole Helgerud. Vi kjørte både Landcruiser med tilhenger og vogntog fylt med bl.a. PC-utstyr, brannslukningsutstyr, generatorer og dyrefôr. Vi leverte 120 PC-er til vårt installasjonssenter i Kyiv hvor de blir installert med ukrainsk versjon av Linux. På neste tur blir ferdig installerte PC-er fraktet videre til skoler og skolebarn i Øst-Ukraina hvor de trengs mest. Bildet under viser ungdommer med laptoper levert av NorseAid på en skole i Kharkiv.
NorseAid har pr. 1. september 2024 levert ca. 1200 PC-er til ukrainske skolebarn. Bildet under viser skolebarn i et nyinnredet underjordisk datarom på en skole utenfor Kharkiv.
I Tsjernihiv ved grensen til Belarus leverte NorseAid PC-utstyr, en 20 kW generator, mat og annen nødhjelp til en skole for barn med spesielle behov. NorseAid har også levert et feltkjøkken til denne skolen som står for matservering hver uke til byens mest sårbare mennesker. Når Tsjernihiv har vært utsatt for missilangrep, settes kjøkkenet umiddelbart i daglig drift inntil mer permanente løsninger kommer på plass. På bildet under deltar Karin Ellis fra NorseAid i matserveringen ved feltkjøkkenet i Tsjernihiv.
Ved Pokrovsk nær frontlinjen leverte NorseAid et feltkjøkken til Caritas Ukraina som skal stå for driften av kjøkkenet ved et transittmottak for internt fordrevne flyktninger. Kjøkkenet ble tatt i bruk samme dag som det ble levert og sørger nå for mat til mennesker i en svært sårbar situasjon. Hver dag kommer det nye internt fordrevne flyktninger til dette mottaket, og kjøkkenet til NorseAid sørger for ca. 600 varme måltider pr. dag. Bildet under viser kveldsservering fra dette feltkjøkkenet nær frontlinjen.
I Kharkiv leverte NorseAid 1200 brannslukningsapparater som er utgått på dato, men som likevel er fullt brukbare. Behovet var så akutt at folk kom med biler og hentet dem rett fra vogntoget vårt før vi rakk å sette dem på et lager. Samme kveld fikk vi bilder og videoer som viste hvordan disse apparatene slukket branner allerede. Vi fikk også se hvordan brukte brannslukningsapparater kan bygges om enten til varmeovner eller kokeapparater. Da vil disse apparatene hjelpe ukrainerne med å holde varmen og lage mat gjennom vinteren. På denne måten blir utdaterte apparater både brukt og gjenbrukt i Ukraina. Bildet under viser Erik Helgesplass og Ole Helgerud fra NorseAid som losser brannslukningsapparater.
NorseAid kjørte også til området rundt Dnipro for å levere en generator.
I løpet av de ukene NorseAid var i Ukraina, og ikke minst nesten alle nettene var det massive missilangrep i hele Ukraina. I Kharkiv var det en morgen flere eksplosjoner like i nærheten av oss. For dem som bor i Kharkiv er dette blitt en del av hverdagen, og midt oppi alarmer og eksplosjoner prøver alle å fungere mest mulig som normalt. Vi gjør det samme som våre ukrainske samarbeidspartnere, og da vi like etterpå kom på jobb, møtte alle som skulle ta imot utstyret opp som avtalt.
Ukrainerne er slitne nå etter flere år med krig. De vet at vinteren blir hard, for vintrene i Ukraina er minst like kalde som i Norge. Nesten alle kraftverk i Ukraina er nå helt eller delvis ødelagte. Folk bor i mørklagte hjem uten varmt vann. De vet at de kommer til å fryse i vinter. Forrige vinter, da vi møtte soldatene som kom ut fra skyttergravene for å hente mat og annen nødhjelp som vi hadde med til dem, spurte de etter ulltøy. De fortalte at de frøs og at de hadde hørt at Norge laget verdens beste ulltøy. Vi klarte dessverre ikke å oppdrive så mye ulltøy i fjor, og håper å lykkes bedre med dette denne vinteren.
Overalt når ukrainere ser at det kommer vanlige mennesker som har samlet inn utstyr, tatt fri fra jobben, kjørt hele veien fra Norge i slitne og gamle biler og vogntog for å hjelpe dem, blir vi møtt med tårer og takknemlighet. Møtet med NorseAid gir dem håp, for de ser at verden utenfor ikke har glemt dem. Til tross for at vi syntes at vi hadde lite med oss i forhold til behovet, sa lederen for et feltsykehus like ved frontlinjen at vi var verdt vår vekt i gull!
For oss i NorseAid er det virkelig meningsfylt å være i Ukraina og se at hjelpen vår faktisk gjør en forskjell. Derfor er det første vi tenker når vi er ute av Ukraina, at vi ønsker å dra tilbake så snart som mulig!
PC-ene levert til skolebarn i Kharkiv
Tirsdag 26. mars ble over 250 PC-er delt ut til skoleelever i Kharkiv.
Hundrevis av elever som må være hjemme fordi det er utrygt å gå på skolen grunnet fare for rakett-angrep. Nå kan de følge undervisningen hjemmefra på video via bærbare datamaskiner.
Bildet i starten viser elever som får brukte bærbare opprinnelig donert av Handelshøgskolen BI.
Takknemligheten er stor!
Lang og krevende reise
NorseAid med Erik Helgesplass, Karin Ellis og Ingvar Vik har kjørt i rekordfart over 3.000 kilometer fra Norge til Kharkiv. Avreisen gikk grytidlig før fem om morgenen 21. mars med leveranse av nødhjelp i Tsjernihiv for så å ankomme Kharkiv 26. mars.
Det har blant annet vært betydelig omkjøringer for å finne passende grenseovergang inn til Ukraina fordi polske og slovakiske bønder hindrer lastetransport. Grunnen er protester mot forskjellige EU-bestemmelser. Det stopper ikke NorseAid. Med litt irritasjon og snarrådighet kom de seg inn i Ukraina via en grenseovergang som prioriterer nødhjelp.
Lokal hjelpeorganisasjoner
Innsatsen med nødhjelp til Ukraina hadde ikke vært mulig uten hjelp fra lokale hjelpeorganisasjonen som Soloppgang Ukraina med Valery Baginsky (Валерий Багинский) i spissen.
Valery og organisasjonen har bidratt til samarbeide med skoledirektøren i Kharkiv, rektorer med mer slik at man når ut til de som virkelig trenger hjelpen, i fremste linje. De som er mest utsatt.
Vi trenger flere brukte datamaskiner. 5-10 år gamle fungerer svært bra. Også eldre maskiner tilbake til år 2010 funger fungerer greit. Ta kontakt. Finn fram brukte bærbare fra skuffer og skap. Trykk på lenken og doner:
https://www.norseaid.org/doner-laptop-til-ukraina
Alle foto er tatt av Karin Ellis, Ingvar Vik og Erik Helgesplass fra NorseAid.
+250 bærbare til Ukraina
I påskeaksjonen så er det nå samlet inn og installert Debian Edu på over 250 brukte bærbare PC-er til skoler som skal til Kharkiv med avreise torsdag 21. mars.
Det har vært ekstraordinært hardt arbeid med å installere rundt 25-30 PC-er hver dag både på helgedugnad med 11-12 bidragsytere og sju lange ettermiddager og kvelder med 3-4 som har klargjort og installert. Halvparten av de som har bidratt er ukrainere.
Tempo har nådd ny rekord med blant annet hjelp av automatisert installasjon. Her med Kjell Arne Rekaa i forgrunnen som passer på sju PC-er som installeres i en rekke, donert av Sparebank 1.
Maskinene ble plassert i tilsammen sju beskyttelseskasser av militær standard som blant annet gir isolasjon mot vann. Hver kasse veier over 100 kilo som er akkurat så tunge, at de er omtrent umulig å kjøre i heis fra rommene med installasjon ut til skaphenger. Hele 642 kilo med bærbare i kasser.
Malin Bruland har gjort en solid jobb med å holde styr på hver eneste PC slik at de blir registrert korrekt i toll-dokumenter til grenseovergangen til Ukraina. Det blir nye dugnader framover da vi har fått inn over 100 stasjonære og bærbare maskiner, sier hun. Over 50 stasjonære PC-er må på lufta. Flere med donerte harddisker og skjerm-testing. Over 50 bærbare skal også installeres. Pluss at det skal samles inn flere maskiner.
Ta kontakt og doner her:
https://www.norseaid.org/doner-laptop-til-ukraina
En bunke PC-er fra Birkenes og Lillesand
Framfor å skrote velfungerende bærbare PC-er som såkalt EE-avfall, har den dyktige IT-tjenesten i Birkenes og Lillesand donert over 50 bærbare til skoler i Ukraina.
I tillegg kommer det 100 Chromebooks som skal installeres med Debian Edu, rapporterer Lillesand-Posten!
Første runde med brukte bærbare ble hentet torsdag 29. februar. NorseAid er på vei til å avtale ny runde med henting om få uker.
På videomøte 27. januar med IT-tjenesten ble NorseAid det avtalt samarbeid om å donere brukte bærbare PC-er til Ukraina, framfor å skrot velfungerende datamaskiner gjennom ordningen med EE-avfall. Siden det har IT-fagfolkene i Birkenes og Lillesand handlet resolutt.
Bystyret i Kharkiv følger opp
Vi kan også vise til bystyret i storbyen Kharkiv har publisert foto med elever som bruker brukte PC-er som er donert blant annet fra Asker kommune og Metis videregående i Bergen. Dette er PC-er installert med Debian Edu på dugnaer organisert av NUUG og transportert av NorseAid til regionen etter avtale med utdanningsmyndighetene.
Beskrivelse av vedlagte faksimiler:
Faksimilen er fra Lillesand-Posten 4. mars 2024. Fotograf og journalist er Henrik Lenborg. De på bildet er Kathrine Engestøl (f.v.), Vebjørn Brødsjø, Robert Vabo, Malin Bruland, og Knut Yrvin.
Foto nummer to er fra bystyret i Kharkiv med elever som bruker gjenbrukte PC-er som NorseAid har levert. PC-er donert i hovedsak fra Asker kommune og Metis videregående i Bergen.
Se kilde fra bystyret i Kharkiv:
https://chernigiv-rada.gov.ua/news/id-160200/
Ukraina takker
Ukrainske lærere, skoleledere og elever er strålende takknemlig for brukte bærbare PC-er til undervisningen!
NorseAid har i samråd med skoleledelsen i byene Kharkiv og Tsjernihiv, og kommunen Peretsjyn fått installert brukte bærbare PC-er på 22 skoler, 15 bibliotek og 13 barnehager.
Vi har sjelden sett mer takknemlige folk.
Derfor viderefører vi takk til Asker kommune, Metis videregående og alle firma og private som har donert bærbare PC-er til skoler i Ukraina.
For eksempel har vi nå delt ut 175 bærbare Chromebooks-maskinene fra Asker med Debian Edu installert. De har nå funnet trygg plass til elevene, direkte levert av NorseAid. Metis videregående i Bergen har også donert over 155 bærbare. I tillegg er det delt ut PC-er fra private selskap og private.
Debian Edu gets kids back to schools in Ukraine
As a part of a humanitarian effort in Norway, almost 500 reused laptops have been delivered to schools, libraries and kindergartens in Ukraine.
More than 110 volunteers in Norway have collected used laptops, tablets and PCs from businesses and schools. The machine has Debian Edu installed with a KDE desktop in kiosk mode, 100 educational applications and a standard office package and browser.
The machines are transported 3,000 km from Norway to school kids in the war-battered cities Chernihiv and Kharkiv. Including schools, libraries and kindergartens in Peretsjyn which got a huge increase of kids, due to the refugee situation. Debian Edu are now used on laptops in 22 schools, 15 libraries and 13 kindergartens in Ukraine.
Aiding schools in Ukraine with laptops and PCs is not done with no afterthought. The teachers also get a beginners course in using the desktop and some central apps. Also we provide replacement for broken machines. There is also an agreement for online feedback from the schools, and we’re working on a simple solution for security updates controlled remotely. Here some community development will be appreciated.
The goal in 2024 is to get 5.000 laptops and desktop PCs installed at schools in Ukraine. And the need is ten thousands of machines according to top managers at schools in all the regions, cities and municipalities we’ve provided.
Will not scrap working machines
Many of those donating machines say they’re motivated by the cause of helping kids back to school in Ukraine. 40 percent of the kids got their education disrupted or stopped due to the war.
CTOs also tell us round the board that the machines they’re donating, often no more than 5-6 years old. Such machines are not getting the latest security fixes from Microsoft or Google. Such machines are perfect for running Debian Edu.
According to Canalys one in three PCs will be replaced in 2024 and 2025. We’re talking about 240 million fully functional PCs which can’t be used due to the end of Windows 10 support. Please read the report summary from Canalys:
https://www.canalys.com/insights/end-of-windows-10-support-could-turn-240-million-pcs-into-e-waste
Please help!
More reused laptops and PCs are needed! According to school authorities in the war battered cities in Kharkiv and Chernihiv, they need ten thousands of laptops and PCs both at schools and for homeschooling teaching by video.
PCs 5-10 years old are fully capable of running Debian Edu for many more years. The lack of Windows updates or Chrome OS on 5-6 years old machines, is a huge opportunity to help school children in Ukraine.
With Debian Edu the kids get 100 school-relevant programs in addition to full support with the latest browser and the latest version of the LibreOffice office suite for years to come. These are programs that have also been translated into Ukrainian.
Kiosk mode with KDE is used because many kids are using the desktop for learning each day. KDE is user-friendly because many people recognize the user experience from other systems. Plus it needs less system resources and support older hardware with 2-core processes and 2-4 GB of RAM. Hurrah!
We got experience and experience data using Debian Edu in schools back to 2001 and 2002, when the project started.
Your cooperation will make Debian Edu even better for reused laptops and PCs, both regarding updating machines and identity management and teaching material as spoken tutorials. Your help on contributing to this, is really appreciated. Please join us on the Debian Edu email-list or contact us directly on NorseAid or the computer association NUUG at Facebook or at their web-site:
https://lists.debian.org/debian-edu/
https://www.norseaid.org/vart-arbeid (please use Google Translate).
https://www.facebook.com/nuug.no/
https://nuug.no/ (please use Google Translate).
Screenshot of the Debian Edu desktop in ukrainian.
Krigens offer
I Tsjernihiv har vi sette hva som tar mange år å bygge opp, bare tar noen få timer eller dager å ødelegge fullstendig.
Bildene viser noe av ødeleggelsene av en skoler i byen Tsjernihiv, nord i Ukraina. En by på størrelse med Bergen 10 mil fra den russiske grensen. Skolene ble ødelagt under de innledende russiske angrepene rettet mot hovedstaten Kyiv. På bare minutter ble skolene bombet i stykker.
Læreren som viste oss skolene fortalte hvordan hennes barn hadde blitt voksne på en dag når russerne bombet området som verst. Datteren på tretten og sønnen på fem fikk beskjed at om mamma kunne dø i bombeangrepene. Derfor måtte de vite hva de skulle ha på seg, hvem de skulle ringe og hvor de skulle gå.
I et av de ødelagte skolebyggene fant en voksen en liten jente noen måneder etter bombingen. Hun satt i ruinene av skolenes bibliotek og leste en bok.
Dette er krigens pris. Barn mister foreldre. Man kan ikke planlegge for annet enn å overleve. Og de som overlever drømmer om et samfunn som er tilbake til normalen. En normal hvor man kan planlegge neste dag og neste uke. Uten å få det stoppet av neste flyalarm og man må oppsøke tilfluktsrommet.
Derfor er det viktig å bistå med gjenoppbyggingen av skolene i Ukraina. Og hver og en vi har møtt når vi leverer brukte PC-er og annen nødhjelp, takker Norge for å bidra.
Hjelp oss videre på veien i å bygge opp Ukraina 👍
Vipps: 778257
Konto.nr: 15068449852
Les mere her: https://www.norseaid.org
Lærere takker for bærbare med Linux
Den pedagogiske staben på skolen Turya Pasitsky ZZSO I-III takker for brukte bærbare datamaskiner med Debian Edu installert. Gjennom NorseAid Sør og lederen Yana Prybysh har skolen mottat 7 bærbare maskiner med Linux og over 100 skolerelevante programmer.
«Vi uttrykker vår takknemlighet til Utdannings-, kultur-, ungdom- og idrettsdepartementet i Turier-Remetiv bygderåd for å bidra til å forbedre det materielle og tekniske grunnlaget for utdanningsinstitusjonen», sier lærerne. Med hjelp av Yana og dataforeningen NUUG vil lærerene oppgradere kompetansen i IKT ved å mestre det nye operativsystemet.
NorseAid vil i løpet av mandagen få delt ut brukte bærbare PC-er på 10 skoler i Tsjernihiv nord for Kyiv. Følg med på oppdatering her og hos NorseAid på Facebook.
Første dag i Ukraina: 4 skoler på lufta
Etter 2000 kilometer med kjøring fra Noresund gjennom Oslo har NorseAid levert PC-er til fire skoler i Peretsjyn i Ukraina til stor glede for lærere og skolesjefen.
Vi har etter passering av grensen overraskende raskt fra Slovakia til Uzjhorod i Ukraina. For så å møte Yana Prybys som er engelsklærer på skole i Peretsjyn. Vi fikk rullet ut PC-er på hele fire skoler på fire timer, som er ny rekord.
Hver skole som mottar PC-er undertegner egen avtale som også betyr at vi samarbeider med NorseAid og dataforeningen NUUG om støtte og ytterligere skolerelevante tilpasninger.
Noen har stilt spørsmål om elevene bruker noen av de 100 faglige-pedagogiske programmene som følger med Debian Edu. Tilbakemeldinger er entydige. Elevene bruker overraskende mange av programmene blant annet gruppelæring, som dette bildet viser.
Status per 2. februar 2024
Hittil er det levert bærbare PC-er til 10 skoler, 15 bibliotek. I morgen, torsdag 3. februar skal vi utstyre 13 barnehager med datamaskiner.
341 PC-er klare for Ukraina
Etter imponerende innsats fra 46 folk på dugnad i romjula og tre helger i januar. Så er 341 bærbare PC-er klare til Ukraina.
På lørdagen 3. februar pakkes PC-ene i bil fra NorseAid. Mandag 5. januar går turen på over 3000 kilometer til skoler og bibilotek i flere byer i Ukraina. Stemningen er upåklagelig.
På bildet under blir det installert fem bærbare PC-er i parallell.
Vi skal installere over 90 PC-er når vi kommer tilbake til Norge.
Raskere installasjon av Debian Edu
Siden sommeren 2023 har vi jobbet med å forenkle installasjonen av Debian Edu. Et av verktøyene som ser ut til å virke godt kalles Preseed.
Tempo opp
Selv om Debian Edu er ganske enkelt å installere sammenlignet med mange andre dataløsninge. Så tar det noe tid å besvare spørsmål om systemet ved installasjon. Når man skal installere på mange titalls PC-er og kanskje hundrevis. Så kan det fort gå med flere dager og kanskje uker og månedsverk.
Heldigvis finnes en løsning for å kutte tiden.
Gjennom dyktig arbeide med såkalt Preseed har Kristian Rønningen og Bjørn Ove Wærås automatisert deler av installasjonen av Debian Edu.
Preseed
Debian Edu med Preseed betyr at man har ferdig flere spørsmål som stilles under under installasjonsprosessen, uten å måtte angi svarene manuelt mens installasjonen kjører.
Her er en skisse fra arbeidsmøte 10. januar 2024 som viser hvordan man kan kutte ut 20-30 minutter med brukervalg med å automatisere denne denne delen av installasjonen.
Rekordmange på PC-dugnad 13.-14. januar
Totalt stilte 26 unike og dyktige folk andre helgen i januar for å installere Debian Edu på brukte bærbare. Av disse var 18 fra Ukraina.
Totalt var det 18 personer på lørdagen og 17 personer på søndagen. Utrolig gøy!
Malin Bruland kurset alle i hvordan man installerer Debian Edu på brukte Chromebooks som er donert fra Asker kommune. Maskiner som utmerket kan brukes i 5-10 år til.
Det var en del ekstra arbeide med å skru ut 12 skruer på baksiden av PC-en, for å ta ut ledningen på batteriet inne i selve datamaskinen. For dermed å åpne for installasjon av et Debian Edu.
42 Chromebooks med Debian Edu
Hele 42 Chromebooks ble installert. Vi fant også noen få maskiner som ikke lot seg installere grunnet mye brukt datalager over 5-6 år. Dette er helt som forventet med eldre maskiner. Vi fikk også installert noen andre maskiner, slik at sluttresultatet var 45 maskiner.
Mange sa de syntes det var gøy og annonserte at de også deltar på den neste samlingene de to neste helgene i Januar. Vi skal levere flere hundre maskiner til skoler og bibliotek i Tsjernihiv og Kharkiv i Ukrana.
Si gjerne fra om du vil delta på dugnaden de neste helgene?
20. og 21. januar klokka 14-21. Følg lenken: https://fb.me/e/1DqeBSxCm
27. og 28. januar klokka 14-21. Følg lenken: https://fb.me/e/4udiVI3bw
Bli med på installasjon av 267 PC-er til Ukraina
NUUG arrangerer i samarbeid med NorseAid januar-dugnad for brukte bærbare PC-er til skoler i Ukraina.
Målet er høyere enn noen sinne med rekordmange 267 PC-er i tillegg til de 156 PC-ene allerede installert i romjula. Dermed blir det full fart på januar-verksted fra klokka 14-21 i helgene 13. og 14. januar, 20. og 21, samt 27. og 28.
Det hele skjer på Teknologihuset i Oslo, Universitetsgata 2 i Oslo. Også kjent som Rebel.
Kart til Rebel. Universitetsgata 2 i Oslo: https://maps.app.goo.gl/xpR93uyAzoUPE7hU9
Det blir pizza og brus begge dagene.
Se invitasjonene:
13. og 14. januar klokka 14-21: https://fb.me/e/7cK2Me6Ra
20. og 21. januar klokka 14-21: https://fb.me/e/1DqeBSxCm
27. og 28. januar klokka 14-21: https://fb.me/e/4udiVI3bw
Behovet for brukte bærbare til Ukraina er stort. Doner du også!
https://norseaid.org/doner-laptop-til-ukraina
Over 90 personer har bidratt til PC-dugnaden i 2023
Fra slutten 28. juni til 28. desember 2023 har over 90 personer stått for innsamling av over 500 brukte bærbare PC-er til Ukraina.
Grafen viser hele 37 unike personer har bidratt på seks samlinger med installasjon av Skolelinux på brukte PC-er. Det viser også en solid økning i tempo på å installere datamaskiner da man har forbedret rutinene og folk har vunnet mere erfaring.
I tillegg kommer over 53 privatpersoner og folk i bedrifter, skoler og kommuner som har donert brukte bærbare PC-er til prosjektet.
Av disse er Skolelinux installert på flere enn 282 maskiner. På nyåret skal man installere på over 220 maskiner som står klar fra Asker kommune. I tillegg er det donert rundt 100 brukte PC-er av topp kvalitet fra SpareBank 1 som skal installeres.
Vi får også donasjoner av brukte bærbare fra to kommuner som har vært i kontakt med NUUG og NorseAid i slutten av desember 2023. Navn på kommunene kommer vi tilbake til når mer av det praktiske er avklart.
Vår venn Jan Birger Oland fra Tinn og innsamlingspunktet i Nittedal må nevnes spesielt. Oland har fått inn over 100 bruke bærbare datamaskiner fra Tinn, ikke langt unna Rjukan. Mange av disse er bærbare som ble transportert til Oslo ferdig installert med Skolelinux. Noe som gjorde at vi kunne få med mange flere bærbare på Ukraina-turen i november-desember i 2023.
Målet var å levere på 2 skoler. Nå er det levert på 6 skoler og 15 bibliotek i kommunen Peretsjyn og byene Tsjernihiv og Kharkiv. Dermed har vi levert brukte bærbare PC-er med Skolelinux på flere skoler og bibliotek enn først planlagt som en ydmyk start sommeren 2023.
Meldt deg gjerne med brukte bærbare PC-er og delta på dugnaden 13. og 14. januar 2024. Du er velkommen til å gjøre en forskjell.
Meld deg på her: Samling 13. og 14. januar 2024, kl 12-21 på Teknologihuset Rebel, Universitetsgata 2 i Oslo.
Juledugnad. 156 PC-er klare til Ukraina
I løpet av to hektiske dager og kvelder i romjulen har 16 frivillige installert Skolelinux på 156 datamaskiner som skal til Ukraina på nyåret.
Det var en flott tid sammen og et fantastisk bidrag til å gjøre en forskjell for barn i krigstid, skriver Maria Dushenko som var en av flere ukrainere som bidro på dugnaden.
De fleste datamaskinene var donert av Metis videregående skole i Bergen. Noen maskiner fra SpareBank 1. Alle datamaskiner var slettet etter kunstens regler før de fikk Skolelinux installert. Se foto fra JavaBin-rommet på Teknologihuset Rebel i Oslo:
Forrige rekord med installasjoner var 35 maskiner i helgen 18. og 19. november. Dermed er 156 installerte maskiner en solid rekord som delvis kan tilskrives SSD-disker og delvis bedre gjennomføring fordi dugnadsgjengen har vunnet mer erfaring. Dette vi beskrive som en suksess.
I tillegg fikk avklart at over 15 maskiner trengte reparasjoner eller hadde uopprettelige mangler med taster som manglet, nettverk som ikke fungert og lignende. Noe som er helt vanlig for brukte maskiner. Disse vil bli reparert eller transportert til EE-avfall.
Neste samling blir helga 13. og 14. januar fra klokka 14 til 21 på ettermiddag-kveld. Følge med på invitasjon. Vi gleder oss til å se deg!
Bli med på romjulssamling 27. og 28. desember
NUUG arrangerer i samarbeid med DigiAid og NorseAid romjulssamling for å installere Skolelinux på hundrevis av bærbare datamaskiner som skal til Ukraina.
Metis videregående i Bergen har donert over 170 brukte bærbare PC-er og Asker kommune har donert over 200 datamaskiner (Cromebooks). PC-er som skal til skoler og bibliotek i det krigsherjede landet. Se alle datamaskinene fra Metis videregående.
Målet er høyere enn noen sinne med rekordmange bærbare PC-er som skal installeres. Dermed blir det fullt julenisse-verksted onsdag 27. til torsdag 28. desember fra klokka 14-20 begge dagene.
Det hele skjer på Teknologihuset i Oslo, Universitetsgata 2 i Oslo. Også kjent som Rebel.
Trykk her for: kart til Rebel. Universitetsgata 2 i Oslo
Det blir ikke julegrøt med mandel og mulighet for å vinne marsipangris. Det blir pizza og brus begge dagene.
Se også invitasjon på Facebook:
https://www.facebook.com/events/1075076743679047
Behovet for brukte barbare til Ukraina er stort. Doner du også!
https://norseaid.org/doner-laptop-til-ukraina
Vitenskapsbiblioteket takker!
3. desember besøkte NorseAid det regionale universalvitenskapelige bibliotek i Tsjernihiv med flere bærbare PC-er.
Mykhailo Bryzhko viste vei for NorseAid med Erik Helgesplass og Karin Ellis i spissen.
De møtte blant annet bibliotekdirektør Yuri Sobol som også gav omvisning som viste krigens kostnader med granater mot bygningen. Reparasjoner av biblioteket pågår fortsatt.
Sobol uttrykte stor takknemlighet til NorseAid for PC-ene med Skolelinux installert på dugnader organisert av NUUG. Det kommer til avgjørende nytte i å dele kunnskap.
Kilde: Чернігівська ОУНБ ім. Софії та Олександра Русових
Foto: Tsjernihiv universalvitenskapelige bibliotek oppkalt etter Sofia og Oleksandr Rusovyh og Mykhailo Bryzhko (Михайло Брижко)